Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ;
Αϋπνία - Ινσόμνια: Συμπτώματα, αιτίες και οφέλη της CBD

insomnia-αυπνια-υπνος-τα καλυτερα χαπια για υπνο

Συντάχθηκε Georgia Chappell & Αναθεωρήθηκε από τον Paul Holmes.

Πως να καταπολεμήσω την αυπνία; Αυτή είναι η ερώτηση που κάνουμε στον εαυτό μας αφού στριφογυρίσουμε, γυρίσουμε και προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αποκοιμηθούμε. Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι, αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή σας και να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε καλά.

Διερευνούμε τις αιτίες που σας προκαλούν τον αγώνα σας για ύπνο και μοιραζόμαστε τους πιο ωφέλιμους τρόπους για να βρίσκετε εύκολα τη χώρα του νυσταγμού, νύχτα με τη νύχτα.

Κατανοώντας την αϋπνία

Τι είναι η αϋπνία (insomnia);

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από επίμονη δυσκολία να αποκοιμηθεί, να παραμείνει στον ύπνο ή να έχει ξεκούραστο ύπνο. Συχνά οδηγεί σε διαταραχές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κόπωση, διαταραχές της διάθεσης και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Η αϋπνία μπορεί να είναι οξεία, που διαρκεί λίγες ημέρες ή εβδομάδες (συχνά λόγω άγχους ή αλλαγών στη ζωή), ή χρόνια - που επιμένει για μήνες ή περισσότερο, και συχνά συνδέεται με άλλες παθήσεις της υγείας ή με χρήση ουσιών.

Η αϋπνία μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα άλλων διαταραχών του ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού.

Τι είναι η αυπνια - Insomnia;

Ο αντίκτυπος της χρόνιας αϋπνίας στην καθημερινή ζωή

- Η αϋπνία επηρεάζει σημαντικά τις γνωστικές λειτουργίες, όπως η προσοχή, η μνήμη και η λήψη αποφάσεων, και συχνά οδηγεί σε μειωμένη παραγωγικότητα και απόδοση στην εργασία ή στο σχολείο.

- Τα άτομα βιώνουν συχνά επίμονη κόπωση, ευερεθιστότητα και διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, οι οποίες επιβαρύνουν τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις.

- Η σωματική υγεία μπορεί επίσης να επιδεινωθεί, με αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και εξασθενημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

- Η αϋπνία καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες, τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την απόλαυση της καθημερινής ρουτίνας - μειώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής.

Το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων υπογραμμίζει τη σημασία της αποτελεσματικής και όσο το δυνατόν ταχύτερης αντιμετώπισης και διαχείρισης της αϋπνίας.

8 Συμπτώματα Αϋπνίας

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αϋπνία; Ακολουθούν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αϋπνίας που πρέπει να προσέχετε, ώστε να αρχίσετε να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση.

  • Δυσκολία στον ύπνο: Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ξεκινήσει ο ύπνος, συχνά μένοντας ξύπνιοι για ώρες.
  • Ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας: Ξυπνάτε πολλές φορές στη μέση της νύχτας και δυσκολεύεστε να επιστρέψετε στον ύπνο.
  • Ξυπνάω πολύ νωρίς: Σηκώνεστε νωρίτερα από το επιθυμητό και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε.
  • Ημερήσια υπνηλία: Αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μειωμένη συγκέντρωση και μνήμη: Δυσκολία στην εστίαση, στη μνήμη και στη λήψη αποφάσεων.
  • Διαταραχές της διάθεσης: Ερεθιστικότητα, άγχος ή κατάθλιψη.
  • Μειωμένη απόδοση: Μειωμένη αποτελεσματικότητα στην εργασία ή το σχολείο και στις καθημερινές εργασίες.
  • Σωματικά συμπτώματα: Φυσικά συμπτώματα: Πονοκέφαλοι έντασης, γαστρεντερικά προβλήματα και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος.

Συνήθεις αιτίες αϋπνίας και άλλων διαταραχών ύπνου

Δεν είστε σίγουροι γιατί δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις συνήθεις αιτίες της αϋπνίας, ώστε να μπορέσετε να αρχίσετε να καταπολεμάτε το πρόβλημα που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι. Η αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων αιτιών είναι συχνά το κλειδί για τη διαχείριση και την ανακούφιση από την αϋπνία.

Άγχος / Στρες
Γεγονότα της ζωής, όπως ένα διαρκώς φορτωμένο πρόγραμμα, η απώλεια εργασίας, ο χωρισμός ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό άγχος και να αρχίσουν να διαταράσσουν τον ύπνο.

Άγχος και Κατάθλιψη
Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας συχνά οδηγούν σε χρόνια αϋπνία, με υπερβολικές σκέψεις, ανησυχητικές σκέψεις ή καταθλιπτικά συμπτώματα που παρεμποδίζουν τον ύπνο.

Κακές Συνήθειες Ύπνου
Τα ακανόνιστα ωράρια ύπνου, οι διεγερτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, όπως ο πολύς χρόνος στην οθόνη, ή ένα άβολο περιβάλλον ύπνου μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητά σας να πέσετε και να παραμείνετε στον ύπνο. Τα ακανόνιστα προγράμματα ύπνου και ο υπερβολικός χρόνος χρήσης οθόνης πριν από τον ύπνο μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, καθιστώντας δυσκολότερο να πέσετε και να παραμείνετε στον ύπνο.

Φάρμακα
Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για το άσθμα, την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες καταστάσεις, μπορούν να διαταράξουν τις συνήθειες του ύπνου. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε αϋπνία ως παρενέργεια.

Ιατρικές καταστάσεις
Ο χρόνιος πόνος, οι αναπνευστικές δυσκολίες (π.χ. υπνική άπνοια) και οι νευρολογικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν τον ξεκούραστο ύπνο.

Συνηθείς αιτίες αυπνιας ινσομνια - insomnia

Χρήση Ουσιών
Η καφεΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου, ειδικά όταν καταναλώνονται κοντά στην ώρα του ύπνου, γι' αυτό είναι βασικό να τα περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επιλογές τρόπου ζωής που επηρεάζουν τον ύπνο
Τα ακανόνιστα ωράρια εργασίας, τα συχνά ταξίδια (ιδίως σε διαφορετικές χρονικές ζώνες) και η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο μπορούν να διαταράξουν τους κιρκάδιους ρυθμούς. 

Ορμονικές αλλαγές
Η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, οι αλλαγές του εμμηνορροϊκού κύκλου και άλλες ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειες του ύπνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες Ο υπερβολικός θόρυβος, το φως ή οι ακραίες θερμοκρασίες στο περιβάλλον ύπνου μπορεί να εμποδίσουν τον ξεκούραστο ύπνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αϋπνίας

Η αϋπνία μπορεί να διαγνωστεί μέσω μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης που περιλαμβάνει:

1. Ιατρικό ιστορικό
Λεπτομερής ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς για τον εντοπισμό τυχόν υποκείμενων καταστάσεων υγείας, φαρμάκων ή παραγόντων του τρόπου ζωής που μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα ύπνου.

2. Ιστορικό ύπνου
Αξιολόγηση των προτύπων, των συνηθειών και της ρουτίνας του ύπνου του ασθενούς, συχνά μέσω της χρήσης ημερολογίων ύπνου ή ερωτηματολογίων όπως ο δείκτης ποιότητας ύπνου του Πίτσμπουργκ (PSQI).

3. Φυσική εξέταση
Μια φυσική εξέταση για τον έλεγχο τυχόν ιατρικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ύπνο, όπως αναπνευστικές ή νευρολογικές παθήσεις.

4. Ημερολόγιο ύπνου
Μπορεί να ζητηθεί από τους ασθενείς να τηρούν ημερολόγιο ύπνου για μία έως δύο εβδομάδες, καταγράφοντας τις ώρες ύπνου, τις ώρες αφύπνισης, τον αριθμό των αφυπνίσεων και τυχόν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να παρέχεται μια σαφής εικόνα των προτύπων ύπνου.

5. Ερωτηματολόγια και κλίμακες
Διάφορα ερωτηματολόγια που σχετίζονται με τον ύπνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της σοβαρότητας και των επιπτώσεων της αϋπνίας, όπως ο δείκτης σοβαρότητας της αϋπνίας (ISI).

6. Πολυσωμνογραφία
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διεξαχθεί μια ολονύκτια μελέτη ύπνου (πολυσωμνογραφία) σε εργαστήριο ύπνου για την παρακολούθηση των εγκεφαλικών κυμάτων, του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και των κινήσεων του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

7. Ακτινογραφία
Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής στον καρπό που παρακολουθεί την κίνηση και παρέχει μια αντικειμενική μέτρηση των προτύπων ύπνου για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες που συλλέγονται με τις παραπάνω μεθόδους, οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διαγνώσουν την αϋπνία, να προσδιορίσουν τη σοβαρότητά της και να εντοπίσουν τυχόν υποκείμενες αιτίες που μπορεί να πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σπιτικές θεραπείες και προσαρμογές του τρόπου ζωής

Δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου

Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου είναι απαραίτητη για την αποφυγή της αϋπνίας και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

- Ξεκινήστε εξασφαλίζοντας ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό.

- Για να ελαχιστοποιήσετε τις διαταραχές, χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης, ωτοασπίδες ή ένα μηχάνημα λευκού θορύβου, αν χρειάζεται.

- Επενδύστε σε ένα άνετο στρώμα και μαξιλάρια που υποστηρίζουν τη θέση ύπνου που προτιμάτε.

- Διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας καθαρό από ακαταστασία και προορίζεται για ύπνο και χαλάρωση, αποφεύγοντας την εργασία ή άλλες διεγερτικές δραστηριότητες.

- Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, πηγαίνοντας για ύπνο και ξυπνώντας ταυτόχρονα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

- Μειώστε την έκθεση σε οθόνες και μπλε φως τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε χαμηλό φωτισμό για να δώσετε σήμα στο σώμα σας ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε.

- Ενσωματώστε ηρεμιστικές δραστηριότητες στη ρουτίνα σας πριν από τον ύπνο, όπως το διάβασμα, ένα ζεστό μπάνιο ή την εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός.

Σπιτικές θεραπείες και προσαρμογές του τρόπου ζωής

Βελτιστοποιώντας το περιβάλλον και τη ρουτίνα του ύπνου σας, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες ύπνου και να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες για ξεκούραστο, αδιάλειπτο ύπνο.

Τεχνικές χαλάρωσης πριν τον ύπνο

Η ενσωμάτωση τεχνικών χαλάρωσης πριν από τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και να βοηθήσει στη διαχείριση της αϋπνίας. Ακολουθούν μερικές αποτελεσματικές μέθοδοι για να δοκιμάσετε: Η ενσωμάτωση τεχνικών χαλάρωσης πριν από τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και να βοηθήσει στη διαχείριση της αϋπνίας. Ακολουθούν ορισμένες αποτελεσματικές μέθοδοι για να δοκιμάσετε:

1. Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
Εξασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή εισπνέοντας αργά από τη μύτη, κρατώντας την αναπνοή για μερικά δευτερόλεπτα και εκπνέοντας αργά από το στόμα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα και να μειώσετε το στρες.

2. Διαλογισμός της ενσυνειδητότητας
Εστιάστε στην αναπνοή σας και φέρτε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή. Αφήστε τις ενοχλητικές σκέψεις αναγνωρίζοντάς τες και στη συνέχεια επαναφέρετε απαλά την εστίασή σας στην αναπνοή σας.

3. Οραματισμός
Φανταστείτε μια ειρηνική και χαλαρωτική σκηνή, όπως μια παραλία ή ένα δάσος, και επικεντρωθείτε στις αισθητηριακές λεπτομέρειες. Ο οραματισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε το μυαλό σας από το άγχος και να προωθήσετε μια αίσθηση ηρεμίας.

4. Ήπια γιόγκα ή διατάσεις
Ασχοληθείτε με ήπιες στάσεις γιόγκα ή ασκήσεις stretching για να χαλαρώσετε τους μυς σας και να μειώσετε τη σωματική ένταση. Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες κοντά στην ώρα του ύπνου.

5. Διαβάστε ή ακούστε χαλαρωτική μουσική
Επιλέξτε ένα ηρεμιστικό βιβλίο ή ακούστε απαλή, χαλαρωτική μουσική για να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας.

6. Ζεστό μπάνιο
Ένα ζεστό μπάνιο μία ή δύο ώρες πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματός σας και να δώσει σήμα στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο.

Τεχνικές χαλάρωσης πριν τον ύπνο

7. Αρωματοθεραπεία
Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα ή χαμομήλι, σε έναν διαχυτήρα ή ως σπρέι στο μαξιλάρι σας. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η αρωματοθεραπεία μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Η ενσωμάτωση μιας ή περισσότερων από αυτές τις τεχνικές στη νυχτερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ειρηνικής μετάβασης στον ύπνο και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του ύπνου. Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνικών στη νυχτερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα προβλήματα ύπνου και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του ύπνου.

Διατροφή για καλύτερο ύπνο: ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στη διαχείριση της ποιότητας του ύπνου

Η διατροφή και η άσκηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της αϋπνίας προωθώντας τη συνολική σωματική και ψυχική ευεξία.

- Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά υποστηρίζει τα βέλτιστα πρότυπα ύπνου, παρέχοντας βασικές βιταμίνες και μέταλλα που ρυθμίζουν τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης.

- Η αποφυγή βαριών γευμάτων, καφεΐνης και αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αποτρέψει τις διαταραχές του ύπνου.

- Η τακτική άσκηση, ιδιαίτερα οι αερόβιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ ή η ποδηλασία, μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και το στρες, να βελτιώσει τη διάθεση και να προάγει έναν βαθύτερο, πιο αναζωογονητικό ύπνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η έντονη άσκηση πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να έχει διεγερτική επίδραση. Υιοθετώντας μια υγιεινή διατροφή και εντάσσοντας την τακτική άσκηση στη ρουτίνα σας, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας και τη συνολική υγιεινή του ύπνου σας, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αϋπνίας.

Φαγητά που χρειάζεται να αποφύγετε

Για έναν καλύτερο, μακρύτερο ύπνο, καλό είναι να αποφεύγετε ορισμένα τρόφιμα και ποτά που μπορούν να διαταράξουν τις συνήθειες του ύπνου. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Καφεΐνη - βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα και σε ορισμένα φάρμακα, αυτό το διεγερτικό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγεται το απόγευμα και το βράδυ.

Το αλκοόλ - καθώς, αν και αρχικά σας κάνει να νιώθετε υπνηλία, μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο του ύπνου, οδηγώντας σε κατακερματισμένο και λιγότερο ξεκούραστο ύπνο.

Βαριά, πικάντικα ή λιπαρά φαγητά - αυτά μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και δυσφορία, δυσκολεύοντας τον ύπνο και την παραμονή στον ύπνο.

Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά - κοντά στην ώρα του ύπνου αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ενεργειακές εξάρσεις και συντριβές - διαταράσσοντας το μοτίβο του ύπνου.

Όξινα ή εσπεριδοειδή τρόφιμα: Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η καούρα που προκαλείται από όξινα ή εσπεριδοειδή τρόφιμα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, γι' αυτό είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε κοντά στην ώρα του ύπνου.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για καλύτερο ύπνο

Αποφεύγοντας αυτές τις τροφές και τα ποτά, ιδίως τις ώρες πριν από τον ύπνο, μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να έχετε έναν ξεκούραστο και αδιάκοπο βραδινό ύπνο.

Ασκήσεις που προάγουν τον καλύτερο ύπνο

Διάφορες ασκήσεις έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τον καλύτερο ύπνο μειώνοντας το στρες και το άγχος, βελτιώνοντας τη διάθεση και ενισχύοντας τη χαλάρωση. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα: Οι ασκήσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της δυσλειτουργίας του πνεύμονα και του μυοκαρδίου:

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ, η ποδηλασία ή το κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ορμονών του στρες, να αυξήσουν τα επίπεδα ενδορφινών και να προωθήσουν τη χαλάρωση, οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, αλλά αποφύγετε την έντονη άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου.

- Η γιόγκα συνδυάζει σωματικές στάσεις, τεχνικές αναπνοής και διαλογισμό για την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση του στρες. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική εξάσκηση της γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα αϋπνίας.

- Το Τάι Τσι είναι μια ήπια μορφή πολεμικών τεχνών που περιλαμβάνει αργές, ρέουσες κινήσεις και βαθιές αναπνοές. Οι έρευνες δείχνουν ότι η εξάσκηση του Τάι Τσι μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, οδηγώντας σε καλύτερη ποιότητα ύπνου και βελτιωμένη γενική ευεξία.

Ψηφιακές συσκευές και ύπνος: πώς το μπλε φως επηρεάζει το μοτίβο του ύπνου σας

Οι συσκευές και η έκθεση στο μπλε φως από οθόνες όπως τα smartphones, οι ταμπλέτες, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις μπορούν να διαταράξουν τις συνήθειες του ύπνου καταστέλλοντας την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης.

Το μπλε φως που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές μιμείται το φως της ημέρας, σηματοδοτώντας στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να είναι ξύπνιος και σε εγρήγορση, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του ύπνου και να μειώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου.

Επιπλέον, η ενασχόληση με διεγερτικό περιεχόμενο ή δραστηριότητες σε συσκευές πριν από τον ύπνο μπορεί να αυξήσει την ψυχική διέγερση και να δυσχεράνει τη χαλάρωση και τη χαλάρωση, παρεμποδίζοντας περαιτέρω την ικανότητα να αποκοιμηθείτε.

Για να μετριάσετε αυτές τις επιπτώσεις, συνιστάται να περιορίσετε τον χρόνο χρήσης της οθόνης τις ώρες που προηγούνται του ύπνου και να χρησιμοποιείτε λειτουργίες όπως φίλτρα μπλε φωτός ή ρυθμίσεις «νυχτερινής λειτουργίας» στις συσκευές για να μειώσετε την έκθεση στο μπλε φως το βράδυ.

Πώς το μπλε φως επηρεάζει τον ύπνο σας

Πώς η CBD μπορεί να βοηθήσει στην αϋπνία

Η CBD, συντομογραφία της κανναβιδιόλης, είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο φυτό της κάνναβης και είναι γνωστή για τις πιθανές θεραπευτικές της επιδράσεις, χωρίς να προκαλεί την ψυχοδραστική «μαστούρα» που συνδέεται με την THC.

Η CBD (κανναβιδιόλη) μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην αϋπνία μειώνοντας το άγχος, προάγοντας τη χαλάρωση και ενδεχομένως βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητά της και η βέλτιστη δοσολογία για τις διαταραχές του ύπνου.

Ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την CBD και την αϋπνία

Ενώ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα της CBD (κανναβιδιόλης) να βοηθήσει στην αϋπνία, τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της παραμένουν περιορισμένα. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η CBD μπορεί να έχει αγχολυτικές (μείωση άγχους) και ηρεμιστικές επιδράσεις, οι οποίες θα μπορούσαν έμμεσα να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου για άτομα με αϋπνία που σχετίζεται με άγχος.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Permanente Journal το 2019 βρήκε ότι η CBD βελτίωσε σημαντικά τα σκορ ύπνου στο 66,7% των συμμετεχόντων μέσα στον πρώτο μήνα της θεραπείας, αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Επιπλέον, μία ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Pharmacology το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα προκλινικά και κλινικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η CBD μπορεί να έχει θεραπευτική δυνατότητα για την ινσόμνια, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την CBD για τον ύπνο: δοσολογίες και μορφές

Η χρήση της CBD για τον ύπνο περιλαμβάνει τον καθορισμό της κατάλληλης δοσολογίας και την επιλογή της καλύτερης μορφής για εσάς. Οι δοσολογίες μπορεί να ποικίλουν ευρέως ανάλογα με ατομικούς παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, ο μεταβολισμός και η σοβαρότητα των προβλημάτων ύπνου, γι' αυτό συνιστάται να ξεκινήσετε με μια χαμηλή δόση και να την αυξήσετε σταδιακά, όπως χρειάζεται. Η CBD είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, όπως:

1. CBD Oil

Έλαιο CBD/τεχνολογίες: Αυτά χορηγούνται υπογλώσσια (κάτω από τη γλώσσα) χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο, επιτρέποντας τη γρήγορη απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματος. Η δοσολογία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί αυξάνοντας ή μειώνοντας τον αριθμό των σταγόνων.

Δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ την CBD; Το έλαιο CBD 10% της Naturecan είναι ιδανικό για να ξεκινήσετε με αυτό το φυσικό βοήθημα ύπνου.

Naturecan CBD Oil για ύπνο

2. Κάψουλες CBD 


Κάψουλες CBD: Κάθε κάψουλα περιέχει μια προμετρημένη δόση. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να δράσουν σε σύγκριση με τα βάμματα.

Κάψουλες Naturecan CBD για ύπνο

3. Ζελεδάκια CBD


CBD σε μοργή τροφής: Αυτά περιλαμβάνουν ζελεδάκια CBD, σοκολάτες και άλλα σνακ εμπλουτισμένα με CBD. Παρόλο που είναι νόστιμα και διακριτικά, τα εδώδιμα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να δράσουν λόγω της πέψης και μπορεί να έχουν μεταβλητά ποσοστά απορρόφησης.Αν προτιμάτε να αποφύγετε τη γλυκιά απόλαυση, μπορείτε να δοκιμάσετε το τσάι κάνναβης.

Naturecan CBD Ζελεδάκια για ύπνο

4. CBD Κρέμες


Κρέμες CBD: Αυτά εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και χρησιμοποιούνται κυρίως για τοπική ανακούφιση και όχι για συστηματικές επιδράσεις. Παρόλο που μπορεί να μην βελτιώνουν άμεσα τον ύπνο, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ενοχλήσεων που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Naturecan CBD Κρέμες για ύπνο

Είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα αξιόπιστο προϊόν CBD από έναν έμπιστο κατασκευαστή για να διασφαλίσετε την ποιότητα και την ασφάλεια. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βρείτε την κατάλληλη δοσολογία και μορφή για τις δικές σας ανάγκες και τις υγειονομικές σας συνθήκες πριν χρησιμοποιήσετε το CBD.

Επιπλέον, η συνέπεια και η υπομονή είναι κλειδιά όταν χρησιμοποιείτε CBD για τον ύπνο, καθώς μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρείτε την ιδανική δοσολογία και να βιώσετε πλήρως τα αποτελέσματά του.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια για την αϋπνία

Θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια για την αϋπνία εάν επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή σας ζωή ή συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως ημερήσια κόπωση, ευερεθιστότητα ή δυσκολία συγκέντρωσης.

Τι να περιμένετε από μια επίσκεψη σε έναν ειδικό ύπνου;

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ειδικό για τον ύπνο, μπορείτε να αναμένετε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μοτίβων του ύπνου σας, του ιατρικού ιστορικού σας και των παραγόντων του τρόπου ζωής που συμβάλλουν στην αϋπνία σας. Ο ειδικός πιθανότατα θα διεξάγει μια λεπτομερή συνέντευξη για να κατανοήσει τα συμπτώματα ύπνου σας, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένοι, της κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και τυχόν υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων. Ενδέχεται επίσης να σας ζητηθεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο ύπνου για να παρακολουθείτε τις συνήθειες και τα μοτίβα του ύπνου σας.

Ανάλογα με την περίπτωσή σας, ο ειδικός μπορεί να συστήσει περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις όπως μια μελέτη ύπνου (πολυυπνογραφία) για να παρακολουθήσει τα μοτίβα του ύπνου σας και να εντοπίσει τυχόν υποκείμενες διαταραχές ύπνου.

Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (CBT-I), διαχείριση φαρμακευτικής αγωγής ή συνδυασμό προσεγγίσεων προσαρμοσμένων στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Συνολικά, ο στόχος της επίσκεψης είναι η ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας και της συνολικής σας ευημερίας μακροπρόθεσμα.

Το συμπέρασμα: κατανόηση της αϋπνίας και πώς να την ανακουφίσετε

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε αρχίσει να δυσκολεύεστε με τον ύπνο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο για να σας βοηθήσει να τον διαχειριστείτε και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

-Στρες και άγχος: Ασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές, διαλογισμό ή γιόγκα, για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους.

- Κακές συνήθειες ύπνου: Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και μια ρουτίνα ύπνου για να ρυθμίσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας.

- Ανθυγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής: Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, ιδίως το βράδυ, και αποφύγετε τα βαριά γεύματα και την έντονη άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου.

- Υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις: Αντιμετωπίστε τυχόν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα, όπως άπνοια ύπνου ή χρόνιο πόνο, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας.

- Περιβαλλοντικοί παράγοντες: Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που να ευνοεί τον ύπνο, φροντίζοντας το υπνοδωμάτιό σας να είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο, και ελαχιστοποιήστε τον χρόνο χρήσης της οθόνης πριν από τον ύπνο για να μειώσετε την έκθεση στο μπλε φως.

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς λειτουργούν και είναι ασφαλή τα υπνωτικά βοηθήματα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή;

Τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου συνήθως λειτουργούν προκαλώντας υπνηλία μέσω αντιισταμινικών ή φυτικών συστατικών, αλλά η ασφάλειά τους ποικίλλει, με πιθανές παρενέργειες και κινδύνους εξάρτησης που καθιστούν σκόπιμη τη βραχυπρόθεσμη χρήση τους. Μιλάτε πάντα με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο τακτικά.

Μπορούν τα φυτικά συμπληρώματα να θεραπεύσουν αποτελεσματικά την αϋπνία;

Τα φυτικά συμπληρώματα όπως η ρίζα βαλεριάνας, το χαμομήλι και η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσουν ορισμένα άτομα με αϋπνία, αλλά η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει από άτομο σε άτομο και αυτό μπορεί να εξαρτάται από τη λήψη συγκεκριμένης δοσολογίας. Μιλάτε πάντα με το γιατρό σας πριν από τη συστηματική λήψη οποιουδήποτε νέου συμπληρώματος.

Πώς μπορώ να ξέρω αν η αϋπνία μου σχετίζεται με το άγχος;

Μπορεί να υποψιάζεστε ότι η αϋπνία σας σχετίζεται με το στρες αν συμπίπτει με αγχωτικά γεγονότα ή περιόδους και αν η μείωση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης ή αλλαγών στον τρόπο ζωής βελτιώνει τον ύπνο σας.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης φαρμάκων για τον ύπνο;

Η μακροχρόνια χρήση υπνωτικών φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε αρκετές πιθανές παρενέργειες, όπως η σωματική και ψυχολογική εξάρτηση, όπου το σώμα βασίζεται στο φάρμακο για να ξεκινήσει ο ύπνος. Μπορεί να αναπτυχθεί ανοχή, απαιτώντας υψηλότερες δόσεις για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα, κάτι που μπορεί να δυσχεράνει περαιτέρω τη διακοπή της χρήσης.

Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η γνωστική εξασθένηση, όπως προβλήματα μνήμης και μειωμένη συγκέντρωση, είναι επίσης συχνά φαινόμενα, που ενδέχεται να επηρεάσουν την καθημερινή λειτουργία και να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και πτώσεων.

Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση μπορεί να επιδεινώσει υποκείμενες διαταραχές ύπνου ή να συμβάλει στην εμφάνιση νέων προβλημάτων υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα. Ορισμένα υπνωτικά φάρμακα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα, προκαλώντας ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα υπό ιατρική επίβλεψη και να εξερευνήσετε εναλλακτικές θεραπείες για τη διαχείριση της αϋπνίας.

Πήγες: